MAT – KYLLING CHOP SUEY

Dette her er gode greier altså, litt styrete å lage til med endel ingredienser, men vel verdt innsatsen! Og om du IKKE brenner av deg lillefingeren med varm olje sånn som jeg gjorde så er det enda mindre knussel å lage den til.. 


INGREDIENSER

 • 500 g kyllingfilet
 • ca. 2 ss maisstivelse (maizena)
 • en skvett olje til steking
 • 1 stk løk
 • 3 stk gulrot
 • 1 ss hakket frisk ingefær
 • 1 pose frossen wokblanding
 • 4 stk vårløk
 • 3 dl hønsebuljong (utblandet)
 • 1 ss soyasaus
 • ca. 1 ss østerssaus (oyster sauce)

TO DO – slik gjør du!

Skjær kyllingkjøtt i strimler/små terninger. Del opp løk og gulrot i tynne strimler, og vårløk i tynne skiver. Ha ingrediensene til sausen klar. (buljongen, soyasaus, østersaus, salt og pepper)

Dekk kyllingstrimlene i maisstivelse og stek dem raskt i olje til de er gjennomstekt.

Ta kyllingen ut, legg til side og fortsett med løk, gulrot og ingefær.

Ha kjøttet tilbake i pannen når grønnsakene er nesten ferdige og tilsett de hermetiske wokgrønnsakene sammen med vårløk. Hell over hønsebuljong og kok opp.

Ha så i soyasaus, østerssaus og eventuelt salt og pepper.

Server gjerne med ris.

Dette er nok til ca 4-5 porsjoner..

------------------------------------------
Følg meg gjerne! 

PREGGO-OPPDATERING 36 UKER – VEKTESTIMERING OG TUR PÅ FØDEN

Da er enda en uke tilbakelagt.. Med litt mer æksjen enn ønskelig.. 
Nå næmer det seg over også og fra neste uke er han hjertelig velkommen til å dukke opp nårsomhelst! 

Hvor langt er jeg på vei?
36+ 2 uker, 4 uker igjen! (29 dager)

Babyen er like stor som:
En canary melon – aner ikke helt hva slags melon det er, men internett sier canary melon så da sier jeg også det.. 
2700 gram og 46 cm sånn ish.. 

Canary Yellow Melon Indorus melo market stacked
Licensed from: lunamarina / yayimages.com

Livet i magen:
Heldigvis mye! En bekymring mindre.. Aberet er at det er verst og mest fra ca klokka 23:30 til 3:30.. Det sies jo at babyen har sin dag/nattrytme nå så dette blir jo sabla gøy når han kommer ut… 

Humør og hormoner (og søvn)
Sover stort sett GODT mellom klokka 3:30 og 7-8.. Men ellers er det kun slumring i seng og på sofa.. Legger meg i rimelig tid men det hjelper liksom ikke.. 

Prøver allikevel å holde humøret oppe med å gjøre ting jeg trives med og liker, men alikevel så blir det tungt.. 

Vekta:
+14 kg.. (til nå)

Shopping:
Eneste nye denne uka har vært regntrekk til vogna.. 

 

Tanker om fødsel: 
Kjenner jeg gruer meg mer og mer.. Jeg har jo overlevd dette 2 ganger før, men det frister alikevel ikke til gjentagelse.. Jeg kjenner godt i både kropp og sjel hvor VONDT det gjør og jeg vil rett og slett ikke.. 
Mer som en trassig 4 åring som ikke vil.. Der har du meg nå liksom.. 

Noe nytt siste uka? 
Etter kontrollen forrige uke så ble det lange dager for å vente på vekstkontrollen på fredag.. Ble faktisk ganske på tuppa av hele greia og begynte å lete etter tegn på hva som var grunnen til at symfysemålet hadde krympa.. I tillegg så hadde jeg slitt de siste ukene med å måtte bytte både truser og bukser litt for ofte og da var det plutselig noen som kom på at det måtte jo være fordi jeg lakk fostervann at magemålet hadde krympa! 
Og da fikk hjernen min nok vøtt, så da var det bare å ringe føden da for å få seg en sjekk på onsdag, selvom jeg hadde time på sykehuset på fredag.. 
Skal ikke kimse med en gravidhjerne som har bestemt seg for noe gitt! 😅

Kontrollen på fredag gikk helt supert! Bittelillebror ble estimert til å være 2710 gram (35+6), noe som er 0,8% over snittet så det er jo helt perfekt! 💕 Så da vil han være rundt 3600 gram ved termin.. Og grunnen til det rare sf målet kunne hun ikke finne, rene tilfeldigheter ved enten leie eller noe annet rart.. 

------------------------------
Følg meg gjerne!
 

MORGENSTUND…

Gudbedre meg så godt det var å få ligge litt frampå i dag.. Jeg har tydeligvis mine beste sovetimer fra klokka 7 til 9ish, og de får jeg jo ikke når ungene er her med meg og skal på skolen..
Så selvom jeg savner dem sårt så må jeg innrømme at det var litt godt å få sove altså! Tror ikke jeg var oppe på do mer enn 2-3 ganger i natt heller, så i dag føler jeg meg jo nesten sprek

En liten cappuchino i koppen og macen på bordet så hadde jeg tilogmed ork til å begynne på disse fødselstavlene jeg har hatt på vent, tror tilogmed jeg skal klare å bli ferdig i dag! 

Å ha energi er sånt et ukjent fenomen for tiden, at når jeg først har et snev så tar jeg helt av.. 
Så nå er spisestua et kaos av vinyl, mac, kuttemaskin, rosa og blått og kaffe.. Og jeg koser meg skikkelig.. ❤︎

Fødselstavler er jo noe av det koseligste å lage også da.. 

Ha en fin dag! 

Følg meg gjerne! 

PREGGO-OPPDATERING 35 UKER

Ny uke, nye muligheter, og ny preggo-update!  Denne mandagen har jeg vært på jordmorkontroll også, og det gikk sånn passe litt under middels bra.. 

Hvor langt er jeg på vei?
35+2 – 5 uker igjen! (36 dager)

Babyen er like stor som:
E
n stor honningmelon! 
Ca 45 cm lang og 2,76 kg i slutten av denne uka.. 

honeydew melon
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Livet i magen:
Siden babyen nå har sluttet å “flyte rundt” inni der, og nå har blitt så stor at han hviler på magehusveggene kjenner jeg mye mer, rolige perioder har han, men kjenner han jevnt over stort sett hele dagen.. 
Men når han tar helt av, og sparker så kjennes det skikkelig, da skvetter jeg til å må hyle litt, det gjør vondt altså! 

Humør og hormoner (og søvn)
Jeg er lei altså, sånn ekte, kjempe, drittlei.. Sliter med å holde motivasjonen oppe, og 25. juli virker som enogenhalv evighet til.. 

I termingruppa har babyene begynt å komme i stadig økende tempo, og da svir det å være en av de siste i den gjengen som er langt unna både modning, fødselstegn og andre saker de som har termin i begynnelsen av måneden nå leter desperat etter.. 

Er oppe på natta å tisser et sted mellom 2 og 10 ganger, og somregel bruker jeg lang tid på å sovne igjen også, så er ganske sliten.. 

Vekta:
+12,5 kg til nå.. 

På jormorkontroll i dag så hadde symfysemålet droppet ganske kraftig.. Vanligvis så henger jeg meg ikke så veldig opp i disse målingene men dette var såpass til avvik at jeg kjenner bekymringen komme snikende.. 
Så da blir det ny vekstestimering på fredag, og jeg kjenner jeg er alvorlig nervøs.. 
Tenkomatte dersomatte!?! 

Sannsynligvis er det jo ingenting, men avogtil så er det jo noe alikevel.. Og det kan like gjerne skje meg som noen andre, så dagene frem til fredag tipper jeg kommer til å bli lange! 

Noen andre som har vært borti dette? Det har ikke bare flatet ut altså, det har rett å slett krympet! 

------------------------------
Følg meg gjerne! 

HØYGRAVID!

40 dager igjen til termin! 

På en måte har disse ukene her gått vanvittig fort, på en annen måte har det gått avsindig treigt, men nå folkens.. NÅ vil tiden virkelig begynne å tråkke i sirup! 
Siste innspurt, de siste 40 dagene… Og jeg VET de kommer til å gå sakte.. Og det er ikke så mye man får gjort med det heller.. 

Dagen har blitt brukt i horisontalen på sofaen..
Og da mener jeg HELE dagen, kun oppe for å hente is og gå på do.. Med høygravidstatusen kom visst utmattelsen også.. Men satser på det bare er et blaff 
🤗  Men uansett veldig godt med en sovedag!
 

Følg meg gjerne! 

GHOSTSKULL OG PODEN..

Nytt prosjekt ferdig.. Denne gangen til størstegutten! Ikke ofte jeg syr noe til han lenger, for det er ikke alltid like kult å gå med mammaproduksjon når man er nesten 10 år.. Men nå BA han faktisk om en hettegenser med dødninghode på ryggen…

Litt kunstneriske friheter har jeg tatt meg, men han ble fornøyd alikevel! (sjokkerende nok)

Stoffet er isoli/french terry med stjerner, enda en hyllevarmer jeg har hatt i årevis.. Husker jeg kjøpte den for å sy noe til poden, men det ble tydeligvis bare med tanken den gangen.. Men jeg ser jeg egentlig bør merke stoffene i det de er ferdigvasket, med hvor jeg har handlet dem og hva det er for noe så kanskje det er håp om å faktisk klare å få tak i mer når det er tomt.. 
Dette er jo knallkult! Men hva hjelper det når det nå er tomt liksom.. 

Hodeskallen bak har han bestemt både farge og form på selv, jeg ville nok valgt en litt søtere versjon og brukt en annen farge, men det er jo ikke jeg som skal gå med det… 

Men så lenge han er fornøyd er jeg fornøyd.. Så… DAB! 

Mønsteret til buksa er fra Heilt Spesiell – sy til liten og stor. 
Hettegenseren er fra et Ottobreblad.. Nr  1/2005 faktisk.. 

 

Følg meg gjerne! 

TØYBLEIER.. HVORFOR DE`AH?

Ja, hvorfor det egentlig? Hvorfor vil jeg meg selv så vondt at jeg lesser på meg selv SÅ mye ekstraarbeid!? Ja, for det er kun det det er ikke sant? Merarbeid og bare dritt.. 

NEI! Det er ikke det, det er så mye, mye mer!  Så under her har jeg listet opp et partrefire punkt som for meg er ganske viktige.. 

☆ Søppel og mengde..
Først og fremst har jeg (ja kun jeg) valgt å bruke tøybleier pga av avfallsmengden.. Det er hovedmotivasjonen min.. 
Visste du at et bleiebarn “produserer” i gjennomsnitt 1 TONN med bleieavfall i løpet av en periode? Om vi bruker tøybleier halve tiden så har vi da spart jorda for 500 kg plastavfall.. Det er mye det, men målet er å spare mye, mye mer enn det.. Plast/papirbleier kan ikke gjenvinnes og det lønner seg heller ikke å pælme dem i en forbrenningsovn.. For det krever mye energi å brenne noe som er vått.. 

Men det finnes heldigvis flere gode grunner til å bruke tøybleier enn bare avfallsmengden. 

☆ De er fine! Mye finere enn papirbleier! 

☆ Det er økonomisk! (litt iallefall)
Iallfall om man ikke “går amok” og handler tøybleier bare fordi… For i tøybleieverden får man både Limited Edition og annet som koster litt.. Men om man ikke går i den “fella” kommer man nok bedre ut av det økonomisk.  

Skal man bruke kun papir må man regne med å spytte ut ca 10 000,- i løpet av bleieperioden, jeg har som mål å klare meg med 1/3 del av dette.. Kjøpe brukt og så skal jeg sy selv. Da mener jeg selv at jeg skal komme ned i en kostnad på ikke så mye mer enn 100 kr pr. bleie. Til nå har jeg brukt 600 kr og har 25 bleier som ligger å venter på babyen, en god blanding av alt i ett bleier, lommebleier, formsydde og brettebleier.. 

Etter litt googling fant jeg dette på roaf.no

Så om man gjør en liten innsats, kjøper endel brukt, syr selv og strikker litt så kommer man faktisk enda bedre fra det..
Og mange kommuner gir faktisk tøybleietilskudd også! Alt i fra 1000 kr til 2500 kr. Og da utgjør det jo enda mer! 

Her i kommunen har renovasjonsselskapet gått motsatt vei og altså FJERNET tilskuddet til tøybleier, det er jo KJEMPESMART med tanke på miljø og avfallsmengde.. Ikke skjønner jeg hvor logikken ligger hen, og det gjør de nok ikke selv heller om de tenker seg litt om.. Heia SSR på en måte! 

Her er forresten en plansje de bruker for å vise innbyggerene hvordan de bør gjøre ting når det kommer til avfallshåndtering.. Passer bra da med å ikke ha tilskudd til tøybleiebruk.. 

 

☆ Det er mildere mot huden
Ja det er faktisk det, sammenlign det gjerne med å gå med bind vs. bomullstruse.. Det ER klamme greier og det er ikke til å stikke under en stol.. 

☆ Lite ekstraarbeid
Det er ikke så komplisert som mange vil ha det til.. Det er en eller to maskiner ekstra i uka, alt etter hvor mange bleier man har. Og etter de er tørre kan man gjøre de klar mens man ligger på sofaen uansett, det er ikke noe stress. (med mindre man VIL det skal være stress, de som trenger noe å klage på finner noe å klage på) 

Her har vi vil nå en salig blanding av lommebleier, brettebleier og altiett/alt i 2 bleier.. Kanskje jeg skal ta for meg de forskjellige sortene i et senere innlegg! 🙂 

Så det er ikke så ille så man skulle tro altså! Og lurer du på noe så spør, så skal jeg svare etter beste evne.. 

 

Følg meg gjerne! 

GIVE ME A UNICORN!

Herlige, fantastiske fargene! Og enhjørninger da, kan man ble om mer!? Endelig litt storbarnsøm igjen, og det var på tide! 

Babyklær er flott det altså, og veldig koselig å sy, men det er veldig lett å glemme de litt større barna oppi alt.. 

Så når jeg endelig ble ferdig med de to minste størrelsene i babyklær så fant jeg ut at det var på tide å prioritere de litt større kidsa.. 
Først ut er minstemor, med en enhjørningkjole! 

Mønsteret er fra boka til Heilt Spesiell og Jubel i str 128.. 
Stoffet er en hyllevarmer jeg har hatt liggende i årevis, men om noen drar kjensel på det legg gjerne igjen en kommentar eller noe, vil veldig gjerne ha mer!! 

Fine, gode snuppemor ❤︎ Som faktisk ble veldig fornøyd med mammas kreasjon! 
Og gult er faktisk kult! 

 

Følg meg gjerne! 

#søm #kreativitet #dottyjuneskaper #håndarbeid 

PREGGO-OPPDATERING 34 UKER

Hvor langt er jeg på vei?
34+2 – 6 uker igjen (43 dager igjen)

Babyen er like stor som:
En cantaloupemelon.. Ca 44 cm og 2,5 kg i slutten av denne uka.

	Melon honeydew and melon slice
Licensed from: Leftleg / yayimages.com

Livet i magen:
Veldig av og på. Nå de siste par dagene har det vært ok, men har også vært helt stille denne uka, som endte med en tur på føden for en sjekk.. 

Humør og hormoner (og søvn)
Veldig varierende søvn og søvnkvalitet.. Noen netter sovner jeg med en gang og sover hele natta uten forstyrrelser, andre netter er jeg oppe på do et sted mellom 2 og 8 ganger… 

Kroppen min.. 
Mye vonde kynnere for tiden.. Så det driver vel å modnes litt etter litt.. Ikke at det utgjør noe forskjell, jeg tror ikke jeg føder før termin uansett hvor mye det modnes nå, så dette er mer plagsomt enn nyttig akkurat nå! 

Vekta:
+12 kg til nå.. 

Shopping:
Tror ikke det har blitt noe denne uka heller.. Men nå tror jeg faktisk vi har i hus det som trengst den første uka iallefall, så da er det ikke noe krise. 

Hjemmeproduksjon til babyen
Har blitt et par bukser tror jeg, men de er bare plaine kjedelige vanlige bukser..
Men! Har endelig fått sydd litt til snuppa mi, det kommer i et eget innlegg når jeg får hun hjem og vi får tatt litt bilder. 

Følg meg gjerne! 

TØYBLEIER.. LAGE SELV..

// Disclaimer: Ingenting i dette innlegget er verken sponset eller noe annet.. Hadde vært veldig flott om det hadde vært det, for all del, men her har jeg betalt selv og gjort mine egne erfaringer.. //

Jeg fikk spørsmål her om dagen, i en av sygruppene på facebook, om hvor jeg har funnet mønster, hvilke stoffer jeg bruker og om det er knapper eller borrelås det går i når jeg syr tøybleier til lillebror i magen. Jeg har jo bestemt meg for å lage mesteparten av bleiene selv for å kunne komme enda bedre utav det økonomisk, så jeg begynner jo å få en viss erfaring nå, i tillegg til at jeg sydde endel av bleiene til de to eldste også..  

Så da tenkte jeg at jeg at jeg kan lage kan lage et samleinnlegg med info her, siden google er fullt av døde linker, og det faktisk ikke er så lett å navigere seg rundt for å finne ting som funker.. 

Dette innlegget kommer ikke til forklare hvordan man syr bleier og trekk, (eget innlegg senere kanskje) men mer hvor man finner mønster, stoff, strikk og sånne ting.. I tillegg inneholder linkene gode syforklaringer med bilder, men dog på engelsk.. 

Min “go to” side er denne: 
★ prefold2fitted.blogspot.com
➜ Mønsterlinker og syforklaringer

BLEIETREKK/PULCOVER:
De mønstrene jeg har gått for denne gangen i nyfødtstørrelse i bleiecover er dette:
Flip-Style and Elemental-Style Diaper

 Onesize
 Nyfødt

Disse bruker strikk i sidene og ikke fold over elastic og det var vel egentlig derfor jeg gikk for dem i første omgang, siden jeg ikke hadde FOE i hus.. Men de får gode tilbakemeldinger både på størrelse og passform så derfor tok jeg sjangsen.. 

På coverene har jeg kun brukt borrelås på, cover skal være kjapt og enkelt utenpå brettiser eller formsydde, og da er borrelås genialt.. Har sydd to stk cover, som jeg har i tillegg til to ullbukser i nyfødtstørrelse, men mulig jeg skal sy ett eller to til. Men på mønsteret er det avmerket både for knapper og borrelås så du velger selv hva du vil bruke, ta det du synes er best! 

Til ett cover trenger du: (nyfødtstørrelse)
☆ PUL stoff 
☆ Strikk 5 mm – 11 cm bak og 13,5 cm x2 til sidene. (selvsagt mer strikk til større størrelser)
☆ Borrelås 26-28 cm myk side og 8 cm hard side. (en fin formel å bruke når du bestiller borrelås til bleier er x3, bestill 3 ganger lengden myk side så går du tomt for begge deler sånn ca likt)

 

LOMMEBLEIER:
 onesize – 
➜ nyfødt mønstersyforklaring til begge størrelsene.Disse er kjappe å sy, litt dill er det med løpeganger til strikk, knapper til størrelsesregulering osv. men det er jo kosesøm da! 

☆ Til en bleie trenger du i tillegg til det som står listet opp under pulcover, og så noe til innsiden, jeg anbefaler enten microfleece eller wicking jersey. 

HER KJØPER JEG UTSTYR:

☞ Roggbif.no – ingen over, ingen ved siden.. De har alt man trenger og litt til.. Her har jeg kjøpt mesteparten av PULstoffet og borrelåsen, og både fleece og wicking jersey til innsiden, i tillegg forhandler de verdens beste sytråd som er Güterman MARA. Knapper og strikk har de også.. 

 Kreativshop.no – Har pul i biter i 3.pk.. Jeg liker IKKE å kjøpe stoff i ferdige biter for det hindrer meg å gjøre litt sånn som jeg vil, men prisen her var helt innafor så jeg prøvde alikevel.. Og jeg klarte faktisk å skvise en bleie og ett cover ut av en bit, så da er det helt innafor.. 

Det fine med tøybleiesøm er at du trenger bare en enkel symaskin, ingen overlock eller noe er nødvendig!


Jeg har en Janome MC5200, jeg husker IKKE når jeg kjøpte den, men kan innbille meg det var i 2009/2010 ish? Finner ikke ordren igjen der jeg kjøpte den heller.. Men jeg har hatt den LENGE iallefall! Har mange fænsi sømmer som jeg ikke bruker.. Jeg bruker rettsøm, sikksakk og trepunktsikksakk, så er denne maskina en overkill? Jepp! 

Det er ikke mulig å få kjøpt den lenger, men denne modellen ser ut som den kan være erstatteren.. 

Så har jeg denne pressa:

KAM DK-93.. 
Denne kjøpte jeg for pengene jeg fikk i 30 års gave, så den også er haugammal.. Men støpejern varer evig, så det går fint.. Men! Jeg hadde kun pressesettet til metallknappene, ikke plast! Så etter masse masing på div. sybutikker rundt om uten hell for å finne pressestykke til plastknappene, var det bare å hive seg på ebay for å prøve lykken der.. 

 

Så for ca 160 kr så fikk jeg endelig pressesett til pressa mi! LINK til ebaybutikken! 

Det er det man trenger for å sy tøybleier.. Symaskin og knappepresse/tang! Om du ikke vil investere i presse så gjør tanga til en brøkdel av prisen samme nytten altså! Tang finner du f.eks her.

Og så må du jo ha knapper da! 

Si gjerne fra om dette innlegget mangler noe så legger jeg det til.. Gravid/ammetåka har slått til her hardt og brutalt, så det kan jo være noe jeg har glemt/oversett..

Så håper jeg dette innlegget kan være til nytte for dere som har lyst til å sy deres egne tøybleier.. 

Følg meg gjerne! 

#lageselv #DIY #tøybleier #mijøvennlig